Борбата с хлебарките е най-ефективна чрез профилактика

От установените досега в нашата страна четири вида синантропни хлебарки, в туристическите обекти кафявата немска хлебарка е широко разпространена, а ориенталската черна – по-рядко. Борбата срещу хлебарки трябва да се съсредоточи върху профилактиката с предложенията на Pestcare.bg, чиито мерки целят да се създадат условия, които за развитието на хлебарки са неблагоприятни, срещу размножаването им и проникване до хората. Основните такива мерки са:

- строително-технически — с тях се намалява достъпа им в сградите, и
- санитарно-хигиенни — лишаване от храна и убежища за хлебарки.

Освен уплътняване, замазване и запушване на възможните входове, през които могат да преминат насекомите, при внасянето в жилището на амбалаж, напитки, храна, багаж, бельо и др., е необходим и контрол. В зависимост в каква степен са се заселили хлебарки в туристическите обекти и начина на обработка помещенията от Pestcare.bg, могат по следния начин да се групират за третиране:

1. Ресторанти, барове, кухненски блокове, складове, шахти на асансьори за храна и миялни. Те се обработват от Pestcare.bg с разтвори на инсектициди в комбинация с лак, или самостоятелно. Пръскането с разтвори е до пълно намокряне на повърхностите, като стичане не се допуска. Лакът за обработка се препоръчва на страничните и долни части на шкафовете, кухненските маси, ъглите на помещенията, хладилниците, местата около електрическите инсталации и др., като се нанася с бояджийска четка на или електрически пистолет на тънък слой равномерно. Не трябва повърхности да се пръскат, върху които храната се приготвя. Най-добре е вечер след 22 — 23 ч. да се направи обработката от Pestcare.bg, като предварително се почистят помещенията, а съдовете и хранителните продукти се приберат, за да няма по тях замърсяване с инсектициди.

2. Абонатни станции, шахти за боклук, канална мрежа и гаражи. Те се пръскат срещу хлебарки с разтвори и се залага отровна хранителна примамка допълнително на местата, където се срещат най-често хлебарки.

3. Хотелски и административни стаи, асансьори, коридори, конгресни зали и фоайета. Те се обработват от Pestcare.bg с аерозоли или разтвори. Аерозолите трябва при разходна норма да се прилагат, съгласно указанията върху опаковката на флаконите. Стаите и с репеленти могат да се пръскат срещу хлебарки.

Препоръчва се от горните към долните етажи да се извършва обработката. Броят на третиранията срещу хлебарки се определя в зависимост степента на заселеност с хлебарки, но не трябва по-малък от един път месечно да бъде.